Installatietechniek

Aan de slag in de installatietechniek? Ontdek wat installatietechniek inhoud, welke banen er te vinden zijn binnen deze sector, en wat je daarmee kan verdienen. Lees verder en ontdek alles over installatietechniek!
installatie techniek

wat is installatietechniek?

Installatietechniek omvat niet alleen het samenstellen van diverse componenten tot een installatie, maar ook het ontwerpen van deze installaties en het zorgen voor hun onderhoud. Het is een breed vakgebied dat zich richt op het complete leven van technische installaties.

Installatietechniek bestaat uit W en E installatie techniek. Elektrotechnische installatietechniek (E-installatietechniek) gaat over elektrische systemen in gebouwen, zoals verlichting en stopcontacten. Werktuigbouwkundige installatietechniek (W-installatietechniek) richt zich op mechanische systemen zoals verwarming en sanitair. Beide zorgen voor comfort en functionaliteit in gebouwen, maar E behandelt elektriciteit, terwijl W zich richt op mechanica.

Op zoek naar een baan in de installatietechniek?

Of je nu geïnteresseerd bent in elektrische systemen, mechanische installaties, duurzame energie, of zelfs projectmanagement, er is een breed scala aan specialisaties om uit te kiezen. Je kunt een installatiemonteur worden en HVAC-systemen installeren, een elektromonteur die verantwoordelijk is voor elektrische systemen, of zelfs een duurzaamheidsspecialist die zich bezighoudt met groene technologieën. Met de groeiende vraag naar energie-efficiëntie en milieubewustzijn, biedt de installatietechniek voortdurende kansen voor professionele ontwikkeling en de mogelijkheid om bij te dragen aan de constructie van duurzame en comfortabele gebouwen en infrastructuur.

 

Alle Vacatures

De toekomst van de installatietechniek

De toekomst van installatietechniek belooft een verschuiving naar duurzaamheid, energie-efficiëntie en digitalisering. Slimme gebouwen en geavanceerde automatisering zullen de gebruikelijk worden, terwijl groene technologieën zoals zonnepanelen en warmtepompen steeds belangrijker worden. De digitalisering en het gebruik van Building Information Modeling (BIM) zullen de ontwerpprocessen verbeteren. Tegelijkertijd zal de vraag naar vakbekwaam personeel toenemen, zoals nu al het geval is. Voor professionals in dit vakgebied betekent dit voortdurende aanpassing en blijven leren om up-to-date te blijven. 

Energie campus Holzenberg Stiebel Eltron
De Energie Campus van Stiebel Eltron in Holzminden(Duitsland).

Wat ga je verdienen?

Voor de verschillende functies binnen de installatietechniek gelden ook verschillende salarissen. Buiten de verschillende functies, zijn ook het aantal jaar ervaring en de grootte van het bedrijf van invloed op het salaris. Hieronder zijn een aantal gemiddelde bruto salarisindicaties te zien: 

wanneer kan je aan de slag?

Binnen de installatietechniek zijn er tal van functies, dus ook tal van mogelijkheden om aan de slag te kunnen. Installatietechniek opleidingen zijn er in vele soorten maten, maar een opleiding is niet altijd nodig. Een combinatie in de vorm van een BBL-traject is een vorm van een opleiding waar je gelijk veel praktijkervaring opdoet, lees er hier meer over.

Eigenlijk kan je dus altijd aan de slag binnen de installatietechniek, als je er maar zin in hebt. 


cao iNSTALLATIETECHNIEK?

Onder welke cao valt cao installatietechniek? Installatiebedrijven vallen onder de cao van de sector Metaal & Techniek, die op 1 oktober 2021 van kracht werd en geldig is tot 1 april 2024, wat een looptijd van 30 maanden betreft. In deze periode zijn er diverse loonsverhogingen doorgevoerd, te beginnen met een stijging van 2,75% van je salaris op 1 september 2022. Zes maanden later, op 1 maart 2023, werd je loon nogmaals verhoogd, ditmaal met 3,25%. Tot slot, per 1 januari 2024, zal er nog eens een verhoging van 0,6% van je loon plaatsvinden. Wil je meer informatie over de cao installatietechniek, neem dan contact op. 

Vind jouw baan in de installatietechniek met Klimaatwerkt!

Op zoek en/of enthousiast geworden over een baan in de installatietechniek? Als Klimaatwerker ga je aan de slag bij de leukste bedrijven in de klimaat- en koeltechniek. Neem hieronder contact met ons op voor meer informatie. 

 

CONTACTFORMULIER

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields