Monteur

Als monteur aan de slag binnen de koel- en klimaattechniek? Lees hier je alles wat je moet weten over de branche, de functie, carrièremogelijkheden en vacatures.
installatie techniek

WERKEN in de duurzame techniek?

De koel- en klimaattechniek sector groeit snel door de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. Met nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen draagt deze sector bij aan een duurzame toekomst. Ontdek nu de kansen en groeimogelijkheden in deze bloeiende sector en zet de volgende stap in je carrière als monteur met Klimaatwerkt. Wij bedienen klanten in diverse vakgebieden:

Wat doet een monteur?

Als monteur in de koel- en klimaattechniek ben je verantwoordelijk voor de installatie, onderhoud en reparatie van koel- en klimaatsystemen, zoals airconditioning en verwarmingssystemen. Je speelt een cruciale rol bij het waarborgen van het comfort en de veiligheid van gebouwen en ruimtes door ervoor te zorgen dat deze systemen efficiënt en betrouwbaar werken.

alle Vacatures

Taken en verantwoordelijkheden
als monteur

Als monteur in de koel- en klimaattechniek omvatten je taken en verantwoordelijkheden onder andere:

 • Installatie: Als monteur installeer en configureert koel- en klimaatsystemen volgens specificaties en ontwerptekeningen.
 • Onderhoud: Je voert regelmatig onderhoud uit aan bestaande systemen om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren.
 • Reparatie: Bij storingen of defecten voer je als monteur reparaties uit om de systemen snel weer operationeel te maken.
 • Inspecties: Als monteur voer je inspecties uit om de prestaties en veiligheid van systemen installaties te beoordelen.
 • Documentatie: Het is belangrijk om als monteur nauwkeurig de documentatie van al je werkzaamheden bij te houden, inclusief rapporten en technische documentatie.

COMPETENTIES monteur

Als monteur is het niet alleen belangrijk dat je bezit over de juiste opleiding, certificaten om bijvoorbeeld een airco of warmtepomp te installeren, denk bijvoorbeeld aan het F-gassen certificaat. Als monteur is het ook belangrijk dat je beschikt over de volgende competenties:

 • Technische vaardigheden;
 • Communicatieve vaardigheden;
 • Probleemoplossend vermogen;
 • Klantgerichtheid;
 • Nauwkeurigheid;
 • Zelfstandigheid.

SALARIS Projectleider

Het salaris van een monteur hangt af van diverse factoren zoals taken en verantwoordelijkheden, opleidingsniveau, werkervaring en leeftijd. In het algemeen ligt het gemiddelde salaris voor een monteur in de koel- en klimaattechniek tussen de €30.000 en de €60.000 bruto per jaar. Wij gaan graag met jou in gesprek over de mogelijkheden!

Doorgroeimogelijkheden monteur

Als monteur in de koel- en klimaattechniek zijn er diverse functies die je kan uitvoeren. Enkele mogelijke functies zijn:
 • Hulp monteur: Een hulp monteur is een beginnende technicus. Als hulp monteur wek je onder begeleiding van een ervaren monteur en heeft als doel om de nodige vaardigheden, kennis en ervaring op te doen om uiteindelijk zelfstandig te kunnen werken als een volwaardige monteur.
 • Service- en onderhoudsmonteur: Service- en onderhoudsmonteurs voeren regelmatige controles, onderhoud en reparaties uit aan diverse koel- en klimaatsystemen om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven functioneren.
 • Installatiemonteur: Naarmate je als projectleider meer ervaring opdoet en succesvolle projecten leidt, kan hij of zij doorgroeien naar een senior projectleider positie. In deze rol ben je verantwoordelijk voor grotere en complexere projecten en heb je vaak meer leidinggevende verantwoordelijkheden.
 
Als monteur kan je ook een stap naar de binnendienst maken. Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag als:
 • Werkvoorbereider: Als monteur kan je doorgroenen naar de rol van werkvoorbereider. Een werkvoorbereider in de koel- en klimaattechniek is verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en voorbereiden van projecten en werkzaamheden
 • Servicecoördinator: Je kunt doorgroeien naar een rol waarin je verantwoordelijk bent voor het plannen van servicebezoeken en het coördineren van servicewerkzaamheden.
 • Technisch Support Medewerker: Als monteur doe je veel technische kennis op en ken je de koel- en/of klimaattechnische systemen van binnen en van buiten. Als Technisch Support Medewerker bied jij technische ondersteuning en oplossingen aan klanten, installatiemonteurs, servicetechnici en andere belanghebbenden.

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields