Sales Buitendienst

Geïnteresseerd in een functie in de sales buitendienst? Op deze pagina is alles te vinden over deze functiegroep. Welke functies vallen er onder sales buitendienst? Wat kan je verdienen? Wat moet je kunnen? Welke vacatures staan er open? Kortom, alles wat je moet weten. Na het bekijken en lezen van deze pagina nog steeds vragen? Neem dan contact op via het contactformulier, via info@klimaatwerkt.nl of via (085) 047 80 80
salesbuitendienst

WERKEN in de sales buitendienst?

De koel- en klimaattechnische sector groeit snel, door de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. Met innovatieve oplossingen en nieuwe technologieën draagt deze sector bij aan een duurzame toekomst. Ontdek nu de verschillende kansen en groeimogelijkheden in deze bloeiende sector en zet de volgende stap in je carrière met Klimaatwerkt. Wij hebben vele toonaangevende klanten binnen de branche die onder andere de volgende functies zoeken. Bekijk via onderstaande links meer over de specifieke functies:

Wat is sales buitendienst?

Een buitendienstverkoper of commercieel medewerker buitendienst is een professional die vaak onderweg is om (potentiële) klanten te ontmoeten. De grootste verantwoordelijkheden zijn het aantrekken van nieuwe klanten en het onderhouden van relaties met bestaande klanten, je vertegenwoordigd dus echt een deel van de desbetreffende organisatie. De samenwerking met een binnendienstverkoper, die doet aan pre-sales, aftersales en administratieve taken, is van groot belang voor succes. Zoals net al deels genoemd zijn verkoper buitendienst, commercieel medewerker buitendienst, accountmanager, key accountmanager, technisch adviseur en consultant de functies die vallen onder de sales buitendienst.

WERKZAAMHEDEN sales buitendienst

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er meerdere functies die onder de functiegroep sales buitendienst vallen. Vanzelfsprekend dat er dus ook meerdere werkzaamheden zijn. Hieronder staan verschillende werkzaamheden op een rijtje:

 • Relatiebeheer: Iemand die werkzaam is in de sales buitendienst is vaak onderweg naar  diverse relaties van het bedrijf. Dit kunnen klanten, potentiële klanten en/of werknemers zijn. Het onderhouden van relaties en de winstgevendheid hiervan zijn belangrijke onderdelen van iemand in de sales buitendienst.
 • Klantondersteuning: Oplossen van problemen en klachten. Je fungeert als een brug tussen de klant en interne afdelingen.
 • Verkoop en Upselling: het identificeren van verkoopmogelijkheden binnen bestaande klantrelaties.
 • Marktonderzoek: Zorgen dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen, trends in de branche.
 • Doelstellingen en Targets: werken aan het behalen van targets en verkoopdoelstellingen die door de organisatie zijn opgesteld.
 • Netwerken en Events: Het bezoeken, presenteren van branche gerelateerde evenementen, bijvoorbeeld beurzen en lezingen.


Soms heeft een vacature specifieke eisen, zoals reizen naar het buitenland. Kijk daarom altijd goed naar de vacature en bekijk of jouw wensen en competenties passen bij de functie.

COMPETENTIES sales buitendienst

Iemand die werkzaam is in de sales buitendienst moet in veel gevallen over de volgende competenties beschikken:

 • Commercieel inzicht en resultaatgerichtheid;
 • Communicatief sterk en een klantgerichte instelling;
 • Probleemoplossend vermogen en creativiteit;
 • Organisatorische en planningsvaardigheden;
 • Kennis van de branche en de producten/diensten van het bedrijf, deze kennis breid je later uiteraard uit;
 • Overtuigingskracht en onderhandelingsvaardigheden;
 • Relatiebeheer en netwerken;
 • Zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

SALARIS sales buitendienst

De functiegroep sales buitendienst omvat vele functies en gradaties van deze functies. Om deze redenen zijn er ook variërende salarissen. Wel is er grondig onderzoek gedaan om een zo goed mogelijke indicatie te geven.  

Een starter verdient tussen de €2200 en €3200, maar een ervaren persoon kan wel tot €6000 bruto per maand verdienen. Hierin zijn nog geen bonussen meegenomen die eventueel van toepassing kunnen zijn. Het gemiddelde salaris van een sales buitendienst medewerker is €37.800 per jaar op basis van 2000 verschillende salarissen in Nederland. 

 

Doorgroeimogelijkheden in de Sales Buitendienst

Wanneer je werkzaam bent of wanner je wilt gaan werken in de sales buitendienst zijn er veel interessante doorgroeimogelijkheden. Ondanks dat een functie in de sales buitendienst al een hele mooie positie is en je hier veel mooie mijlpalen kunt behalen zijn doorgroeimogelijkheden altijd belangrijk. Het bied een bepaalde doelstelling voor vele, dus bij deze de meest voorkomende doorgroeimogelijkheden: 

 • Verkoop: Richt zich met name op verkoop en relatiebeheer.
 • Technisch: Richt zich op het bieden van technisch advies en het bieden van (maatwerk) oplossingen die voldoen aan de specifieke behoeften van de klanten. 
 • Management: Leidinggevende rol waarbij je het onder andere het sales team aanstuurt
  • Sales Manager
  • Commercieel Manager

De mogelijkheden wat betreft doorgroeien zijn per organisatie verschillend. Bij het zoeken en/of solliciteren naar een baan kan je hier altijd naar vragen. 

Blogs sales buitendienst

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields