De Werkvoorbereider

Als werkvoorbereider aan de slag binnen de koel- en klimaattechniek? Hier lees je alles wat je moet weten over de branche, wat je gaat doen, wat je moet kunnen, carrièremogelijkheden, vacatures en meer, want wat doet de werkvoorbereider?

installatie techniek

WERKEN als werkvoorbereider in de koel- en klimaattechniek?

De koel- en klimaattechniek sector groeit snel door de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. Met nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen draagt deze sector bij aan een duurzame toekomst. Ontdek nu de kansen en groeimogelijkheden als de werkvoorbereider in deze bloeiende sector en zet de volgende stap in je carrière met Klimaatwerkt. Wij hebben klanten in de volgende takken:

wat doet de werkvoorbereider?

De taak van de werkvoorbereider is ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke stappen zijn ondernomen voordat een project kan beginnen. Naast het plannen, houdt het takenpakket van de werkvoorbereider doorgaans ook het berekenen van kosten, het inkopen van benodigde materialen en het ondersteunen en voorbereiden van alle relevante werkzaamheden in. De werkvoorbereider is verantwoordelijk voor het opstellen, controleren en verbeteren van werktekeningen, daarnaast een werkvoorbereider verantwoordelijk voor het ontwikkelen van werkinstructies en het beheren van de inkoop van de benodigde materialen. Hierdoor speelt de werkvoorbereider een onmisbare rol om een project tot een succes te maken, en draagt bij aan het succesvol voltooien van deze projecten.

rol van de werkvoorbereider

De rol van de werkvoorbereider hangt af van de exacte branche en het bedrijf waarin geopereerd wordt. De werkvoorbereider kan verschillende rollen hebben binnen deze functie.

Als technisch tekenaar is de werkvoorbereider voornamelijk bezig met het ontwikkelen, checken en aanpassen van technische tekeningen voor projecten, met behulp van software zoals AutoCAD, Inventor, Solidworks of REVIT. De kennis van deze programma’s kan dus gewenst zijn.

Als calculator maakt de werkvoorbereider berekeningen voor materialen en arbeidsuren op basis van bestekken en technische tekeningen, en stelt de werkvoorbereider de projectbegroting op, met bijbehorende risicoanalyses, offertecontroles en kostenbesparingen.

In de rol van planner focust de werkvoorbereider zich op het plannen van projecten of productie, waarbij taken zoals roosteropstelling, materiaalinkoop, vergunningenregeling en werkvoorbereiding worden uitgevoerd. Daarnaast onderhoudt de werkvoorbereider contacten met leveranciers, onderaannemers en opdrachtgevers om het project soepel te laten verlopen. Ook wordt ervoor gezorgd dat elke werknemer de juiste taak uitvoert, waarbij het zien en benutten van ieders kwaliteiten erg belangrijk is. Elke rol vereist specifieke expertise en draagt bij aan een effectieve uitvoering van projecten.

alle Vacatures

hoe word je werkvoorbereider?

Dit ligt aan de precieze functie en de branche waarin je gaat werken. Er kan om een MBO of HBO opleiding gevraagd worden in de richting van werktuigbouwkunde, bouwkunde, civiele techniek of andere technische opleiding. In 75% van de gevallen wordt er minimaal om een MBO diploma gevraagd. Maar laat je niet tegenhouden wanneer je geen diploma hebt in deze richting, ervaring, kennis en kunde is net zo belangrijk. Wij raden aan om een vacature goed te bekijken en zelf ten rade te gaan of jij geschikt bent voor de functie. Daarnaast kan je altijd contact opnemen met één van onze consultants.

salaris van de werkvoorbereider

Het salaris van de werkvoorbereider hangt af van meerdere factoren, waarvan ervaring vaak erg belangrijk is. De salarissen van de werkvoorbereider variëren van €2.750 tot €4.500 bruto per maand. Voor specifiekere indicaties verwijs ik je graag naar onze vacaturepagina om hier vacatures te bekijken waarbij de salarisindicaties zijn genoemd. Salarissen zijn namelijk CAO afhankelijk. 

doorgroeimogelijkheden

Als werkvoorbereider zijn er meerdere doorgroeimogelijkheden. Naarmate je in deze functie ervaring hebt opgedaan is er de mogelijkheid om door te groeien naar leidinggevende posities. Bij deze functies kan je denken aan hoofdwerkvoorbereider of projectmanager. Om door te groeien naar deze functies is het belangrijk dat je in bezit bent van bepaalde skills (organiseren, plannen, leidinggeven) en kennis van de sector.

aan de slag als werkvoorbereider?

Ben jij geïnteresseerd in een baan als de werkvoorbereider, klik dan hier om de vacatures te bekijken. Heb je verdere vragen of wil je meer informatie, neem dan contact op via het contactformulier, bel naar (085) 047 80 80 of mail naar info@klimaatwerkt.nl.

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields