Salarisonderhandelingen bij jouw huidige of nieuwe baan

In deze blog nemen we je mee in het proces van een salarisonderhandeling bij jouw huidige of nieuwe baan. Salaris is een belangrijk onderdeel van jouw arbeidsvoorwaarden, maar vaak is het lastig om dit gesprek aan te gaan. In deze blog geven we je tips over hoe je in gesprek kan gaan met je werkgever. Ook leer je wat je kan zeggen om uiteindelijk met een hoger salaris je werkzaamheden weer oppakt.

Salarisonderhandelingen bij huidige of nieuwe baan

Wanneer onderhandelen over je salaris?

Per bedrijf verschilt het of er één of meerdere gesprekken zijn voor een nieuwe baan. Probeer het gesprek zo laat mogelijk te houden, wanneer je eigenlijk al de baan aangeboden hebt gekregen. De werkgever wilt jou dan in ieder geval graag toevoegen aan het team op basis van jouw kwaliteiten. Dan is salaris een bijzaak en dit kan zorgen voor een betere onderhandelingspositie.

Bij het onderhandelen van het salaris bij je huidige baan is het belangrijk om hier een goed moment voor uit te zoeken. Is er een stressvolle tijd aan de gang, dan is het niet handig om te beginnen over jouw salaris. Kies een moment wanneer degene met wie je het gesprek voert de tijd voor je kan nemen. Doe dit dan ook niet op een maandagochtend of net voor de vrijdagmiddagborrel. Een ideaal moment voor salaris onderhandelingen is bijvoorbeeld wanneer je jouw periodieke functioneringsgesprek voert.

Voorbereiding salarisonderhandeling huidige baan

Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel je waard bent. Dit is natuurlijk lastig om te bepalen, maar door te kijken naar je opleidingsniveau, werkervaring en behaalde doelen kom je al een heel eind. Ook is het handig om te kijken wat vergelijkbare functies verdienen bij andere bedrijven. Dit is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden, maar het kan wel een indicatie geven. Als je dit hebt bepaald, moet je voor jezelf ook bepalen wat het minimale salaris is waar je mee akkoord gaat. Let wel op dat je jezelf niet te veel vergelijkt met anderen tijdens de salaris onderhandelingen. Het gaat namelijk om jouw prestaties en niet die van een ande

Prestaties afgelopen tijd

Neem tijdens de salarisonderhandelingen ook zeker jouw prestaties van de afgelopen tijd mee. Waardoor jij aan kan tonen dat je van waarde bent geweest in de afgelopen tijd, iets waar jouw werkgever misschien niet helemaal van op de hoogte is of was.

Voorbereiding salarisonderhandeling nieuwe baan

Bij een nieuwe baan onderhandelen over het salaris is natuurlijk lastiger. Je nieuwe werkgever is namelijk nog niet op de hoogte is van jouw prestaties. Je kan dit natuurlijk wel laten zien tijdens de onderhandelingen. Belangrijk is in ieder geval dat je de werkgever het eerste bod laat doen. Als jij direct aangeeft wat jouw salaris was of wat je verwacht te gaan verdienen, geeft dat de machtspositie aan jouw nieuwe werkgever. Als het bedrag veel te hoog of laag ligt, kan de werkgever je te duur of juist te goedkoop vinden. Dit is natuurlijk niet wat je wilt en geef dus aan dat je de salarisindicatie van de te vervullen baan graag eerst wilt weten. Je weet tenslotte ook nog niet precies wat de werkzaamheden inhouden en kan hier dan ook moeilijk een salaris aan vast hangen.

Hiernaast is het belangrijk om een salarischeck te doen. Zo weet je wat gemiddeld het salaris is voor de functie die jij wilt gaan doen.

Tips salarisonderhandeling 

Onderstaand staan nog een aantal tips waar je rekening mee kunt houden tijdens de salarisonderhandeling met je huidige of nieuwe werkgever:

    • Je kan ook op een andere manier het gesprek aangaan; namelijk door te vragen wat de werkgever van jou verwacht om een stap te maken in salaris.
    • Ga niet altijd gelijk akkoord met het eerste gegeven bedrag, vaak zit er namelijk nog meer in.
    • Houd de sfeer goed, mocht je er niet gelijk uitkomen, plan dan een nieuw moment in en wordt niet gefrustreerd of boos.
    • Een salarisonderhandeling kan ook via de mail, maar vaak is het makkelijker om hier een écht gesprek over te voeren, via de mail kunnen berichten namelijk anders overkomen dan bedoeld.
    • Accepteer niet gelijk het bod, maar laat het even rusten.
    • Heb je nog vragen over de secundaire arbeidvoorwaarden of iets dergelijks, stel ze.
    • Leg alle besproken zaken vast op papier; dit voorkomt namelijk gedoe achteraf.

Met deze tips ga jij goed voorbereid het gesprek aan voor de salarisonderhandelingen bij jouw nieuwe of huidige baan!

Doe hier jouw salarischeck!

Facebook
LinkedIn
Email

MEER BERICHTEN

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields