Duurzaam Personeelsverloop: De balans tussen werk & welzijn

Jobhoppen wordt voor werkend Nederland steeds vaker de norm. In deze blog nemen we jou mee in hoe je een duurzaam met personeel kan omgaan. We hebben het over de motivatie die het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden met zich meebrengt en de win-win situatie die dit oplevert. Op welke manieren je jouw personeel kan enthousiasmeren en hoe je een werkdag minder zwaar maakt. Samengevat: hoe je duurzaam personeelsverloop creëert in je organisatie.

Hoge verloopcijfers

Het verloop van personeel is hoog, vooral in een junior positie (1 t/m 4 jaar werkervaring) wisselt men sneller van baan. Zo blijkt ook dat 65% van de mensen die gestart zijn bij een nieuwe baan na 3 maanden alweer op zoek gaan naar een andere werkgever. Hier is dus geen sprake van duurzaam personeelsverloop. Daarnaast twijfelt 44% zelfs al na een week aan zijn nieuwe baan, vertelt een artikel uit 2023 ons. 70% weet na een week al of deze baan iets voor hen is. Hoge verloopcijfers dus. Daarom heel belangrijk om je nieuwe werknemer goed te ontvangen. De belangrijkste factor is vaak het salaris, maar dicht daarop volgt de locatie van de werkgever en de flexibele werktijden. Deze zaken zijn vaak makkelijker te verbeteren dan het salaris. Wat verassend is, is dat Nederlanders enorm veel waarde hechten aan aanvullende arbeidsvoorwaarden. Hier kan je als bedrijf dus zeker extra hard je best voor doen.

Ontwikkeling en verantwoordelijkheid: Sleutels tot Duurzaam Personeelsverloop

Om te zorgen dat er een duurzaam personeelsverloop ontstaat is het als eerste is het enorm belangrijk dat je personeel de drang voelt om te blijven ontwikkelen. Het kan natuurlijk dat die behoefte er niet gelijk is, daarom is het altijd goed om een of twee keer per jaar rond de tafel te gaan. Kijk waar een medewerker tegenaan loopt en geef aan dat dit zaken zijn waar je samen aan kan werken.

Het ontwikkelen van de verantwoordelijkheid van een medewerker speelt hier in een enorme rol in. Iedereen weet vaak van zichzelf goed waar ze in uitblinken. Wanneer je een medewerker de vrijheid geeft om verantwoordelijkheid te pakken zal er meer motivatie en drang zijn om goed te presteren, er komt hierdoor een grotere bewijsdrang naar voren. Daarnaast is het bij duurzaam personeelsverloop belangrijk dat je in je bedrijf een cultuur creëert waarin het heel normaal is dat iedereen zich continu aan het ontwikkelen is, dat je leert door middel van fouten maken en dat kwetsbaarheid alleen maar positieve gevolgen kan hebben.

Praktische maatregelen voor het verbeteren van personeelsverloop

Maar hoe verhoog je duurzaam personeelsverloop in je organisatie? Ten eerste is een hele handige aanpassing het hanteren van schermtijd limieten. Zo blijkt dat mensen die voor hun werk 8,5 uur per dag naar een scherm kijken gemiddeld maar 2,8 uur per dag productief te zijn. 

Een hele dag achter een scherm zitten kan echt slechte gevolgen hebben voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan je ogen, maar ook het vele zitten heeft ook invloed op je rug en nek. Hier kan je natuurlijk een aantal voorzorgsmaatregelen voor nemen waardoor je deze negatieve gevolgen verminderd. Plan bijvoorbeeld bewegingsmomenten in de buitenlucht, zoals een lunchwandeling aan. Vergoed bepaalde kosten voor bewegen na het werk en organiseer cursus middagen op het werk die inzicht geven in houding en het goed afstellen van je bureaustoel. 

Als laatste is het heel belangrijk dat er genoeg zonlicht naar binnen komt. Uit onderzoek is gebleken dat hierdoor endorfine wordt aangemaakt, het geluk hormoon. Je kan wel raden dat dit een positief effect heeft op het werkgeluk medewerkers. Ook frisse lucht door een openstaand raam zorgt dat medewerkers zich minder suf voelen en verklein je de kans op bijvoorbeeld hoofdpijn.

Balans tussen werk en welzijn

Hierboven benoemen we natuurlijk veel zaken die de fysieke en mentale gesteldheid van je personeel zullen bevorderen en waardoor er een duurzaam personeelsverloop ontstaat in jouw organisatie. Uiteindelijk zorgen deze zaken voor een balans tussen werk en welzijn. Dit is het punt waar jouw werknemer de perfecte effectiviteit behaalt, maar daarnaast ook het gevoel heeft dat ze met plezier naar het werk gaan en zin hebben om aan de slag te gaan.

Creëer een situatie waarin werknemers nooit in hun privé tijd met werk aan de slag hoeven wanneer ze dit niet willen en hou ruimte voor belangrijke familiezaken tijdens een werkweek. Zoals hierboven vermeldt zit bijvoorbeeld een kantoormedewerker maar 2,8 uur per dag productief te werken, dus wanner je werkdagen effectiever in deelt en ruimte laat voor leuke momenten zal die productiviteit zeker niet lager worden en eigenlijk alleen maar stijgen. Wanneer jij 8 uur de tijd krijgt voor taken die eigenlijk maar 3 uur duren zal je er alsnog 8 uur over doen. Wanneer je dit soort zaken met elkaar bespreekbaar maakt ontstaan er misschien wel hele nieuwe productievere werkdagen.

Het is belangrijk korte lijntjes te houden en te weten wat er speelt bij je werknemer. Kijk waar de uitdaging ligt en zoek deze op. Kijk hoe je de werkdag zo fijn mogelijk kan maken en motiveer je personeel in het nemen van verantwoordelijkheid. Hierdoor verklein je de kans op een hoog personeelsverloop en creëer je een mooie balans tussen werk en welzijn.

Conclusie

Duurzaam personeelsverloop vereist aandacht voor ontwikkeling, verantwoordelijkheid en welzijn. Hoge verloopcijfers, vooral bij junior posities, benadrukken de noodzaak van een doordacht onboardingproces. Aanvullende arbeidsvoorwaarden, zoals schermtijdlimieten en aandacht voor ergonomie, dragen bij aan werknemerstevredenheid. Ontwikkeling en verantwoordelijkheid zijn essentieel voor verbonden en gemotiveerd personeel. Praktische maatregelen, zoals voldoende zonlicht en flexibiliteit in werkdagen, bevorderen het fysieke en mentale welzijn. Een gebalanceerde aanpak resulteert in een win-win situatie waar werknemers gedijen en organisaties bloeien.

Facebook
LinkedIn
Email

MEER BERICHTEN

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields