Zonne-energie

Aan de slag in de zonne-energie? Ontdek wat zonne-energie inhoudt, welke banen er te vinden zijn binnen deze sector, en wat je daarmee kan verdienen. Lees verder en ontdek alles over zonne-energie!
zonne-energie

wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie afkomstig van de zon, in de vorm van warmte en licht. Dit kan worden omgezet in zonnestroom. Dat gebeurt onder andere door gebruik te maken van zonnepanelen, een zonneboiler, een zonnetoren of door passief gebruik te maken van zonnestralen. 


Zonne-energie is een schone en hernieuwbare energiebron, wat betekent dat het geen schadelijke emissies produceert en de voorraad niet uitgeput raakt. Het is een belangrijk onderdeel van de inspanningen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de impact van klimaatverandering te beperken.

trends & ontwikkelingen zonne-energie

 

In de wereld van zonne-energie zijn er de afgelopen jaren trends en ontwikkelingen te zien. Een opvallende trend is de voortdurende daling van de kosten van pv zonnepanelen (PV panelen zijn in principe niets meer dan een andere benaming voor zonnepanelen. Er is dus geen verschil tussen een PV paneel en een zonnepaneel. De benaming komt uit de Engelse taal, waar PV een afkorting is voor ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit), wat zonne-energie steeds toegankelijker maakt voor huishoudens en bedrijven. Daarnaast worden pv zonnepanelen steeds efficiënter, dankzij verbeterde technologieën en materialen, waardoor ze meer energie kunnen genereren per vierkante meter. Ook zien we een groeiende belangstelling voor geïntegreerde zonnepanelen, zoals dakpannen en gevelbekleding met ingebouwde zonne-energieopwekking. Bovendien wordt de opslag van zonne-energie in batterijen steeds populairder, waardoor huishoudens hun zelf opgewekte energie kunnen bewaren voor gebruik tijdens de nacht of bij piekbelastingen. Kortom, de toekomst van zonne-energie ziet er veelbelovend uit, met voortdurende innovaties die de duurzaamheid en betaalbaarheid van zonne-energie blijven verbeteren. 

Daarnaast zijn er ook een aantal nadelen van het gebruik van zonne-energie. De grondstoffen die voor pv zonnepanelen gebruikt worden zijn bijvoorbeeld nadelig en zonnepanelen zijn nog niet goed recyclebaar. 

Alle Vacatures

kosten en opbrengsten pv zonnepanelen

De meest gebruikte vorm om zonne-energie te gebruiken is via pv zonnepanelen. Hier zijn kort de gemiddelde kosten en opbrengsten toegelicht. De kosten en opbrengsten van zonnepanelen zijn afhankelijk van vele factoren, zoals hoeveelheid, locatie en de kwaliteit van de pv panelen. Voor een gezin van 4 personen wordt aangeraden om 4000kWh per jaar op te wekken. De gemiddelde inclusieve prijs hiervoor ligt tussen de €6500 en €11500, en kan dus door de eerder genoemde factoren erg variëren. 

Energie campus Holzenberg Stiebel Eltron
De Energie Campus van Stiebel Eltron in Holzminden(Duitsland).

voordelen en nadelen van zonne-energie

Voordelen

Nadelen

  • Geld besparen
  • Waardestijging van woning in het geval van zonnepanelen
  • Duurzame groene stroom die altijd beschikbaar is
  • Zonne-energie raakt nooit op

 

 

 

 

  • Redelijk lange terugverdientijd
  • Meterkast aanpassen
  • Uitstraling woning/bedrijf
  • Onderhoud 

 

 

 

 

TOEKOMST VAN ZONNE-ENERGIE

Hoe ziet de toekomst van zonne-energie eruit? Pv zonnepanelen zullen in de toekomst efficiënter en kosteneffectiever gaan werken. Deze ontwikkelingen zullen naar verwachting leiden tot goedkopere zonnepanelen die meer energie kunnen opwekken in diverse omstandigheden. De grootschalige implementatie van zonne-energie zal niet alleen bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, maar ook nieuwe kansen creëren voor banen en investeringen in de groene economie. Kortom, zonnepanelen zullen een cruciale rol blijven spelen in de overgang naar een duurzame energietoekomst.

Benieuwd naar mogelijke banen binnen de zonne-energie? Bekijk hier verschillende vacatures. 

banen in de zonne-energie

Pv zonnepanelen zijn de laatste jaren een trend en dit zal de komende jaren alleen maar groeien. Om momenteel legaal zonnepanelen te plaatsen is een certificaat nodig, omdat er nog geen volwaardige opleidingen zijn. Buiten het monteren van zonnepanelen zijn er meerdere functies van belang binnen deze duurzame branche. Omdat de meeste organisaties zich richten op pv zonnepanelen zijn hier ook de meeste banen in te vinden. Hieronder zijn een
aantal belangrijke functies binnen deze branche kort toegelicht:

Monteur zonnepanelen

Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het plaatsen en aansluiten van zonnepaneelsystemen op daken, terreinen of andere structuren. Ze zorgen ervoor dat de pv zonnepanelen correct zijn geïnstalleerd en efficiënt werken om zonne-energie op te wekken.

Adviseur zonnepanelen

Een adviseur zonnepanelen biedt deskundig advies aan klanten over de haalbaarheid, kostenbesparingen en milieuvoordelen van pv zonnepanelen. Ze evalueren de energiebehoeften van klanten en helpen bij het plannen en ontwerpen van geschikte zonne-energiesystemen die aan hun behoeften voldoen.

Onderhoudsmonteur zonnepanelen

Deze professionals voeren regelmatig onderhoud uit aan zonnepaneelsystemen om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het identificeren en oplossen van problemen en het uitvoeren van reparaties indien nodig.

Projectmanager/projectleider zonne-energie

Binnen deze functie begeleid je het gehele project, van planning, budgettering en uitvoering van zonne-energieprojecten. Het voltooien van een project binnen de bepaalde tijd en budget is voor jou belangrijk.

Accountmanager zonnepanelen

Als accountmanager benader je nieuwe/potentiële klanten. Daarnaast onderhoud je klantcontact met bestaande klanten. Ook zoek je naar manieren om de omzet te verhogen, binnen zowel jou klantenkring als voor de algemene organisatie. 

Vind jouw baan in de installatietechniek met Klimaatwerkt!

Op zoek en/of enthousiast geworden over een baan in de installatietechniek? Als Klimaatwerker ga je aan de slag bij de leukste bedrijven in de klimaat- en koeltechniek. Neem hieronder contact met ons op voor meer informatie. 

 

CONTACTFORMULIER

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields