Airconditioning

Aan de slag in de airconditioningbranche? Ontdek wat airconditioning inhoudt, welke banen er te vinden zijn binnen deze sector, en wat je daarmee kan verdienen. Lees verder en ontdek alles over de airconditioningbranche! 
luchtbehandeling warmtepompen

wat is airconditioning & de airconditioningbranche

De airconditioningbranche bestaat uit vele activiteiten en bedrijven die zich bezighouden met verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (ofwel HVAC). Deze branche speelt een belangrijke rol bij het onderhouden van de temperatuur, kwaliteit van lucht en vochtigheidsniveaus in gebouwen en voertuigen. In de branche zijn er vele verschillende aspecten, hieronder worden de belangrijkste aspecten kort toegelicht: 

De airconditioning branche bestaat uit de productie van diverse soorten airconditioningapparatuur, de installatie ervan in diverse gebouwen, het onderhoud en de ontwikkeling van energie-efficiënte en duurzame technologieën. Wet & regelgeving en certificering zijn belangrijk voor de veiligheid en goede werking van systemen, terwijl technologische vooruitgang de sector veranderd. De branche draagt bij aan prettige binnen omgevingen en zet in op duurzaamheid en innovatie, wat zorgt voor voortdurende groei en innovatie. 

Airconditioning verwarming

Het verwarmen via airconditioning is de laatste jaren een trend geworden. Airconditioning verwarming biedt indrukwekkende functies en verrassende voordelen voor zowel comfort als energie-efficiëntie. Deze innovatieve technologie maakt gebruik van omkeerbare warmtepompen, hierdoor is airconditioning niet alleen in staat om de lucht te koelen, maar ook om deze te verwarmen. Dit betekent dat één enkel apparaat het hele jaar door kan worden gebruikt om de gewenste temperatuur in huis te regelen. Het grootste voordeel van airconditioning verwarming is de efficiëntie, omdat het tot 50% minder energie verbruikt dan traditionele verwarmingssystemen. Dit zorgt voor lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk. Bovendien biedt het snellere verwarmings- en koelingscycli, wat zorgt voor directe comfortverbetering en een betere temperatuurcontrole, ongeacht het seizoen. Samenvattend, airconditioning verwarming is een slimme en duurzame keuze voor huishoudens en bedrijven die streven naar zowel comfort als energiebesparing. 

Alle Vacatures

verschillende functies binnen de airconditioningbranche

Binnen de airconditioning branche zijn er verschillende banen beschikbaar die elk een specifieke rol vervullen bij het creëren en behouden van een prettig binnenklimaat. Airconditioning monteurs zijn verantwoordelijk voor de installatie, reparatie en het onderhoud van airconditioningsystemen, terwijl HVAC-installateurs complete verwarmings- en koelsystemen in gebouwen plaatsen. Service- en onderhoudsmonteurs zorgen ervoor dat deze systemen optimaal blijven presteren door regelmatig onderhoud uit te voeren en storingen op te lossen, deze monteurs kunnen hierdoor op verschillende tijden worden opgeroepen. Accountmanagers en commercieel medewerkers binnendienst helpen klanten bij het kiezen van de juiste systemen voor hun behoeften. Ontwerpingenieurs dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën, terwijl inspecteurs voor regelgeving en certificering de naleving van veiligheidsnormen waarborgen. Technici voor slimme technologieën richten zich op de integratie van geavanceerde IoT-functies in systemen, terwijl duurzaamheidsspecialisten streven naar milieuvriendelijke oplossingen. Deze diversiteit aan functies weerspiegelt de toenemende vraag naar comfort, efficiëntie en duurzaamheid in de moderne branche van de airconditioning. 

Energie campus Holzenberg Stiebel Eltron
De Energie Campus van Stiebel Eltron in Holzminden(Duitsland).

Wat ga je verdienen?

Zoals hierboven te lezen, zijn er verschillende functies binnen de branche. Dit zorgt ook voor verschillende salarissen, die hier kort onder de loep worden genomen.

De toegewijde airconditioningmonteurs en HVAC-installateurs, die verantwoordelijk zijn voor het installeren en onderhouden van airconditionings, beginnen vaak met een gemiddeld jaarsalaris van €30.000 tot €40.000 bruto. Wanneer ze ervaring opdoen kunnen hun inkomsten groeien tot €40.000 tot €50.000 bruto of meer.

Service- en onderhoudsmonteurs, die cruciaal zijn voor het behoud van efficiënte systemen, verdienen vergelijkbare salarissen als airconditioningmonteurs. Door storingsdiensten op onregelmatige tijden kunnen ze extra verdienen. 

Aan de andere kant van de branche bevinden zich de accountmanagers en commercieel medewerkers binnendienst, die klanten helpen bij het kiezen van de juiste airconditioningsystemen. Hun basisinkomen kan variëren van €40.000 tot €55.000 , met de mogelijkheid om meer te verdienen. De mogelijkheid om aanzienlijk meer te verdienen zit hem in de bonussen die vaak te behalen zijn. 

opleidingen

Om te werken in de airconditioningbranche zijn er verschillende opleidings- en trainingsmogelijkheden beschikbaar, afhankelijk van het specifieke vakgebied waarin je zou willen werken. Hieronder zijn enkele van de belangrijkste opleidingen en certificeringen te bekijken:

Een veelvoorkomende route is het volgen van een MBO-opleiding (of HBO opleiding) in de richting van installatietechniek, elektrotechniek, werktuigbouwkunde of HVAC-technologie (Verwarming, Ventilatie en Airconditioning). Deze opleidingen bieden een brede basis voor technische vaardigheden die nodig zijn voor deze branche.

Veel technici in de airconditioningbranche behalen specifieke certificeringen, denk hierbij aan F-gassen certificering, om te werken met koelvloeistoffen en koelsystemen. Deze certificering is wettelijk verplicht in de EU. Daarnaast worden onderstaande opleidingen vaak gevolgd:

Kli-A: Kli-A certificering is een basisniveau certificaat voor technici in de klimaattechniek. Het stelt technici in staat om eenvoudige installaties en onderhoudstaken uit te voeren aan koudetechnische systemen met niet-gevaarlijke koudemiddelen.

Kli-B: Kli-B certificering is een geavanceerder niveau en stelt technici in staat om complexere taken uit te voeren, waaronder het werken met potentieel gevaarlijke koudemiddelen en het diagnosticeren van storingen in koudetechnische systemen. 

Kli-C: Kli-C is het hoogste niveau van certificering in de klimaattechniek en is bedoeld voor technici met uitgebreide ervaring en expertise. Met een Kli-C certificaat zijn technici in staat om zeer complexe koudetechnische systemen te ontwerpen, installeren, onderhouden en repareren.


Toekomst airconditioningbranche?

De airconditioningbranche speelt een onmisbare rol bij het handhaven van een comfortabel binnenklimaat. Gezien de voortdurende vraag naar klimaatbeheersing, wordt verwacht dat deze branche blijft groeien en ontwikkelen, met een grotere nadruk op duurzaamheid en innovatie.

Vind jouw baan in de AIRCONDITIONINGBRANCHE met Klimaatwerkt!

Op zoek en/of enthousiast geworden over een baan in de installatietechniek? Als Klimaatwerker ga je aan de slag bij de leukste bedrijven in de klimaat- en koeltechniek. Neem hieronder contact met ons op voor meer informatie. 

 

CONTACTFORMULIER

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields