Goede voornemens, waar begin je?

Het begin van het nieuwe jaar. Een mooi moment om met je goede voornemens aan de slag te gaan. Je hebt er waarschijnlijk in de laatste weken van 2023 al over nagedacht, maar nu is het dan toch echt tijd om ze uit te gaan voeren. Vraag jij jezelf wel eens af waarom je goede voornemens zo vroeg stranden? Of welke zakelijke doelen je kan stellen voor het nieuwe jaar? In deze blog vertellen we je er alles over.

2024 goede voornemens

Goede voornemens op werkgebied

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen, zo ook voor jouw zakelijke doelen? Bij goede voornemens op werkgebied is de kans groot dat we alleen maar meer willen, meer omzet, meer zichtbaarheid, maar meer verhoogt ook onze werkdruk. Iets waar we eigenlijk minder van willen. 

Wil je al je taken direct oppakken? Soms is het beter om ‘nee’ te zeggen. Zo kan jij je werk beter uitvoeren en zorg je ervoor dat je niet overspannen wordt. Vraag eens wanneer het op z’n vroegst af moet zijn en kijk waar de prioriteiten liggen. Op deze manier is de kans op klagen over de werkdruk minder en kan je aan de slag met maximale efficiëntie.  

Je kan in het nieuwe jaar ook meer vakliteratuur lezen. Zo leer je meer en maak je jezelf aantrekkelijker voor je huidige of nieuwe werkgever. Ook maak je je huidige werk leuker, want je kan veel creatiever zijn.

Zorg ervoor dat je zichtbaar bent voor je werkgever. Laat eens zien wat je kan en cijfer jezelf niet zomaar weg. Zo kunnen jouw ideeën werkelijkheid worden en wordt het bedrijf beter. Jouw werk wordt natuurlijk alleen maar leuker als je merkt dat je daadwerkelijk wat in te brengen hebt binnen het bedrijf.

Hoe maak je jouw goede voornemens écht waar

Mensen zijn gewoonte dieren. Het is dus ook niet meer dan normaal dat de meeste goede voornemens stranden. Je stapt af van je gewoontes en verwacht dat je ‘nieuwe gewoontes’ zomaar overgenomen worden. Dat werkt dus niet. Hoe zorg je er dan voor dat je opgestelde doelen worden behaald?

Maak je motivatie duidelijk voor jezelf. Wat is het doel wat je wilt bereiken en wat levert het je op. Als de motivatie er namelijk niet is, gaat het doel niet gehaald worden. Schrijf je doelen op en bekijk deze nog eens als je even geen zin meer hebt. Beschrijf voor jezelf hoe je leven eruit zal zien als je je doel weet te bereiken.

Stel realistische doelen, start rustig en wil niet te veel. Begin bijvoorbeeld met het lezen van één bladzijde van een boek per avond. Als je per avond een hoofdstuk wilt gaan lezen, zal dit een stuk lastiger zijn om mee te beginnen. Start dus met een klein deel van het doel, om dit vervolgens steeds meer uit te breiden. Dat zal bijdragen aan het behalen van jouw goede voornemens.

Wisselen van baan

Iedereen heeft het wel eens; geen zin om weer te gaan werken na een vakantie of aan het begin van de week. Dat is menselijk. Maar merk je vanuit jezelf een enorme afkeer tegen je werk, collega’s of werkgever. Dan moet je je afvragen of je huidige werk wel nog steeds passend is voor jou. En wat is nou een beter moment om te wisselen van baan dan het nieuwe jaar? Precies, dat is er niet.

Je bent zeker niet de enige. Het nieuwe jaar is voor velen een mooi moment om te wisselen van werkgever. Jouw goede voornemen kan ook zijn om te wisselen van baan. Pak dit moment om eens openstaande vacatures te bekijken. Blijf niet hangen in iets wat jou geen voldoening geeft.

Zorg er wel voor dat je zeker weet klaar te zijn in je huidige functie. Mis je uitdaging of wil je meer salaris? Ga dan eens het gesprek aan met je werkgever om te kijken of dit opgelost kan worden. Wil je weten hoe je jezelf het best kan voorbereiden op salarisonderhandelingen? Lees het hier.

Weet je zeker dat het tijd is voor wat nieuws? Breng dan in kaart wat voor jou de ideale baan is. Wat voor werkzaamheden voer je uit en in wat voor team. Zorg ervoor dat je cv up-to-date is en ga het gesprek aan. Dit kan bijvoorbeeld met onze consultants.

Conclusie

Het is belangrijk om niet ineens aan de slag te gaan met je goede voornemens. De kans van slagen is dan niet zo hoog. Met een goede voorbereiding en het volgen van een stappenplan, zou jij dit jaar jouw plannen werkelijkheid moeten maken. 

Ook is het belangrijk om niet te wisselen van baan als je niet zeker weet of dat de beste keuze is. Ga het gesprek aan met je huidige werkgever en mensen in je directe omgeving. Weet je zeker dat het beter is om te wisselen? Ga dan het gesprek aan met andere werkgevers. 

Facebook
LinkedIn
Email

MEER BERICHTEN

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields