Alles wat je moet weten over de Service Planner

Een Service Planner is belangrijk voor o.a. installateurs en fabrikanten in de Koel- en Klimaattechniek, want vragen moeten beantwoord worden en monteurs moeten op de juiste locatie zijn. Wordt dit niet goed ingepland of opgepakt? Dan loopt als snel de hele organisatie vast. Maar welke werkzaamheden maakt de Service Planner nou zo belangrijk? Wat is het salaris? En hoe word je Service Planner? Lees het allemaal in deze blog!

Belang van een Service Planner

De Service Planner zorgt voor de juiste monteur op de juiste plek. Niet elke storing of onderhoudsklus is namelijk hetzelfde. Zo luistert deze functiegroep naar de probleemstukken van de klant en schakelt hier op door. De Planner is op de hoogte van wat er speelt in de regio’s en weet altijd waar de monteurs zich bevinden. Zo zorgt de Planner voor een geoptimaliseerd proces. 

De Service Planner kan oplossingsgericht denken en snel schakelen bij problemen. Zonder hen zouden de monteurs niet weten waar ze verwacht worden en welke onderdelen zij bij zich zouden moeten hebben. Een echte onmisbare schakel binnen het bedrijf dus.

Service Planner worden

Voor zo’n belangrijke rol als Service Planner heb je wel enige kennis nodig. Vaak doe je nog extra specifieke technische kennis op als je al werkzaam bent, niet elk bedrijf heeft namelijk dezelfde invulling van de baan. Wel kun je natuurlijk al enige ervaring op doen met nuttige opleidingen. Voorbeelden van deze opleidingen zijn Bedrijfskunde, Logistiek of Techniek. Hiernaast kan je ook doorgroeien vanuit een klantenservice rol of als monteur als je toch liever binnen gaat werken. 

Met relevante trainingen en een inwerktraject wordt je vaak opgeleid tot de perfecte match die het bedrijf waar je gaat werken nodig heeft. Maak je dus niet te veel zorgen over een bepaalde opleiding of baan die je moet hebben om deze rol te vervullen. Met motivatie en de wil om te leren, zal je al een heel eind komen. 

Het bijkomende voordeel van deze baan is dat je deze vaak ook voor een deel vanuit huis kan uitvoeren. Steeds meer banen kunnen remote uitgevoerd worden en dat geldt ook voor de Service Planner. Bij de meeste werkgevers zal er dus een mogelijkheid zijn om de werkzaamheden deels uit te voeren vanuit jouw thuiswerkplek. 

Doorgroeimogelijkheden 

Als Service Planner heb je diverse mogelijkheden om door te groeien. Je kunt doorgroeien naar functies zoals teamleider service planning, waarbij je een team van planners aanstuurt. Of naar operations manager, waarbij je verantwoordelijk bent voor het algemene functioneren van operationele activiteiten. Een andere optie is supply chain manager, waarbij je de volledige toeleveringsketen beheert, inclusief service planning. Sommigen maken de overstap naar een rol als consultant of worden projectmanagers, waarbij ze projecten van begin tot eind leiden. Een stap naar een leidinggevende rol als hoofd van de afdeling Operations is ook mogelijk. Het pad dat je kiest, hangt enorm af van je interesses, vaardigheden en ambities. Als Service Planner heb je in ieder geval een solide basis om door te groeien naar diverse leidinggevende en specialistische functies binnen het vakgebied van planning en operations management. 

Salaris 

Het salaris kan erg uiteenlopen, dit heeft natuurlijk te maken met de werkzaamheden en ervaring. Ook is dit verschillend per bedrijf. Toch is het belangrijk om te weten hoeveel dit ongeveer zou kunnen zijn. Let wel op dat dit een ruime inschatting is, dit kan natuurlijk per werkgever verschillen. 

Het startsalaris van een Service Planner ligt vaak tussen de €2.000,- en €3.500,- bruto. Naarmate je meer ervaring opdoet en mogelijk doorgroeit naar hogere functies binnen hetzelfde vakgebied, kan dit natuurlijk oplopen. Het maximale salaris van een Service Planner loopt tot €5.000,- of mogelijk zelfs meer. 

Met relevante opleidingen en werkervaring kan je dus een mooi salaris opbouwen in deze rol. 

Conclusie

De rol van de Service Planner is dus erg belangrijk binnen veel organisaties. Niet alleen de monteurs worden naar de juiste locatie gestuurd met de benodigde onderdelen, maar vraagstukken worden snel opgelost. Er wordt ook gezorgd voor een glimlach bij de klanten, omdat er écht naar hen geluisterd wordt. 

Als Service Planner is er genoeg ruimte om door te groeien binnen hetzelfde werkgebied, maar ook zeker daarbuiten. Een leidinggevende functie, of juist een verkoop rol kan erg goed passen. Na een aantal jaren ervaring als Planner heb je veel technische kennis opgedaan en kan je dus goed advies en leiding geven. Als dit past binnen jouw carrièrepad, kan dit natuurlijk een goed vervolg zijn. 

Tot slot kan je als Service Planner ook een mooi salaris opbouwen. Met trainingen en opleidingen intern of extern kan er extra kennis opgedaan worden en kunnen de werkzaamheden uitgebreid worden.

Ben jij enthousiast geworden om Service Planner te worden of ben je op zoek naar een nieuwe functie. Bekijk dan zeker de openstaande vacatures die wij hebben!

Facebook
LinkedIn
Email

MEER BERICHTEN

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields