Ontdek de Wereld van Monteurs: Een Duik in Diverse Specialismen en Rollen

Welkom in de fascinerende wereld van monteurs, waar elke werkdag anders is en techniek centraal staat. Er zijn veel verschillende monteurs; de monteur die je airco zorgvuldig installeert, de expert die zorgt dat jouw auto weer rijdt als vanouds of de professional die ervoor zorgt dat je CV-ketel feilloos werk. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel soorten monteurs er zijn, wat ze precies doen en welke mogelijkheden zij hebben om te groeien in hun vak? Je leest het allemaal in onze nieuwe blog.

Soorten monteurs en hun essentiële taken

Monteurs zijn er in alle soorten en maten. Toch komt het in de basis op hetzelfde neer: een technisch opgeleid persoon die installaties bouwt, onderhoud en zo nodig ook repareert. Een monteur kan gespecialiseerd zijn als: servicemonteur, automonteur, CV-monteur, storingsmonteur, installatiemonteur, vliegtuigmonteur, etc. Werkdagen en werktijden zullen per functie verschillen. Als servicemonteur heb je bijvoorbeeld ook storingsdiensten, terwijl je dit als installatiemonteur eigenlijk niet hebt.

In deze blog zal de focus liggen op monteurs binnen de installatietechniek. Deze monteurs zijn bezig met het vervangen, installeren, repareren, onderhouden en controleren van verschillende soorten installaties. Zij zijn de specialisten die ervoor zorgen dat installaties als airco’s en verwarmingssystemen niet alleen geïnstalleerd worden, maar ook blijven werken. Als monteur ben je veel onderweg naar klanten. Dit kan door heel Nederland zijn maar ook regionaal. 

Hoe word je monteur in de installatietechniek?

Een monteur in de installatietechniek word je niet zomaar. Het vereist een technische opleiding in bijvoorbeeld elektrotechniek of installatietechniek. Vaak is het ook mogelijk om via een leerwerktraject monteur te worden. Op deze manier kun je direct praktijkervaring opdoen. Dit is natuurlijk belangrijk, omdat de geleerde materie toegepast moet worden in de praktijk.

Doordat de branche zich snel ontwikkeld is het belangrijk om met relevante cursussen bij een bedrijf of externe partij je zelf te blijven ontwikkelen en kennis over de techniek te vergroten. Om specifieke functies uit te voeren zijn is specifieke kennis verplicht. Zo is het als koelmonteur belangrijk om een F-gassen certificaat te hebben en zijn opleidingen zoals KLI-A, KLI-B en KLI-C onmisbaar. Als laatste is het voor bedrijven ook belangrijk dat de monteur een rijbewijs B heeft. Je zal namelijk veel onderweg zijn om op verschillende locaties werkzaamheden uit te voeren. 

Doorgroeimogelijkheden 

Voor monteurs zijn er veel verschillende doorgroeimogelijkheden. Met alle technische kennis die je hebt opgedaan, kan je bijvoorbeeld nieuw monteurs opleiden. Daarnaast kan je ook aan de slag als teamleider, technisch adviseur, kwaliteitscoördinator of technisch specialist. Je zou er ook voor kunnen kiezen om als ZZP’er aan de slag te gaan.

Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen als je door wilt groeien als monteur. Door relevante cursussen, trainingen en certificeringen te behalen zorg je voor nieuwe carrièrekansen. Vaak kan dit in samenspraak met het bedrijf waar je werkt, of wilt gaan werken.  

Salaris 

Het salaris is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert, je werkervaring en de opleidingen die je hebt gevolgd. Een monteur start doorgaans met een salaris vanaf € 2.400 bruto per maand. Heb je meer ervaring dan kan het salaris kan al snel oplopen tot € 4.000 bruto per maand of meer. Het salaris is natuurlijk afhankelijk van de marktomstandigheden. Momenteel wordt er bij veel bedrijven gezocht naar goed technisch personeel. Het salaris zal dus om die reden wat hoger uit kunnen vallen. 

Conclusie

De rol van de monteur is onmisbaar binnen installatietechnische bedrijven. De installaties moeten onderhouden, gecontroleerd en geïnstalleerd worden. Binnen dit vakgebied kun je je blijven ontwikkelen en specialiseren door het volgen van opleidingen en cursussen. De kansen om door te groeien zijn zeker aanwezig.

Benieuwd naar wat voor rollen wij bieden voor monteurs? Neem een kijkje bij onze vacatures. En vergeet niet onze andere blogs te bekijken voor meer inzichten en verhalen uit de technische sector.

Facebook
LinkedIn
Email

MEER BERICHTEN

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields