De Kunst van de Match: Een Inkijk in Werving & Selectie

Welkom bij de tweede blog waarin onze consultant Tim de Jonge jou verder mee neemt in het proces rondom werving en selectie. In het vorige deel hebben we ons gericht op het cruciale proces van het herkennen van de juiste mensen voor de juiste klanten. In deze blog duiken we nog dieper in zijn werkwijze. Hoe blijft Tim op de hoogte van de trends en ontwikkelingen in de branche en waar let je op als je een kandidaat perfect wil matchen met de bedrijfscultuur van de klant?

Up-to-date met de Trends

Tim geeft gelijk aan dat de koel- en klimaattechniek constant in ontwikkeling is. “Het maakt niet uit of je als starter of als doorgewinterde professional instapt, want er zullen altijd nieuwe dingen zijn die je zal moeten leren.” Doordat Tim veel in gesprek is met mensen die kennis hebben van de markt blijft hij continu goed op de hoogte. “Ook op verschillende vakbeurzen heb ik de kans mijn kennis bij te spijkeren en inzichten op te doen over de nieuwste trends”, verteld Tim. Zo is hij te vinden op beurzen zoals de VSK. “Op een beurs hou ik mij bezig met drie zaken: “Relatiebeheer, acquisitie en kennisverbreding.” Tim vindt kennis van de trends een enorm belangrijk aspect van zijn werk. “Los van mijn kennis over de werving & selectie is mijn kennis van de branche en de ontwikkelingen hierin net zo zwaarwegend.” Op deze manier kan hij van meerwaarde zijn voor een klant en kandidaat. 

Klimaatwerkt Tim: werving en selectie de kunst van de Match

Wij maken matches voor de lange termijn, daarom is het heel belangrijk dat iemand weet waar hij of zij terecht komt.

Tim de Jonge

Consultant

Elke organisatie is uniek

Wanneer Tim voor een nieuwe klant aan de slag gaat vindt hij het heel belangrijk gelijk aan het begin van de samenwerking een beeld te schetsen van de bedrijfscultuur. Om deze reden bezoekt hij klanten dan ook graag. “Je spreekt met verschillende afdelingen en proeft op deze manier de sfeer en cultuur van het bedrijf”, verteld Tim. Ook de werkplek, omvang en locatie neemt Tim mee in deze analyse. Tim gaat verder: “Sommige bedrijven worden echt gekenmerkt door hun familiare basis. Het is zo belangrijk dat je niet vergeet dat dit van belang is voor de cultuur. Dit helpt allemaal in het stukje verwachtingsmanagement richting je kandidaat.” Transparant zijn vinden wij bij Klimaatwerkt erg belangrijk. “Wanneer je de bedrijfscultuur in kaart hebt gebracht maak je dingen duidelijker en transparanter voor de kandidaat”, zegt Tim. 

Langdurige matches: Het belang van een cultuurfit

“Wij maken matches voor de lange termijn, daarom is het heel belangrijk dat iemand weet waar hij zij terecht komt”, zegt Tim. Hij geeft aan dat wanneer hij zelf een duidelijk beeld heeft van de bedrijfscultuur, hij ook snel doorheeft of iemand hier bij past. Wanneer je dit niet goed aanvoelt loop je het risico dat de match van korte duur is, dat wil je niet. Tim geeft aan dat dat ook de reden is waarom hij het achterhalen van de bedrijfscultuur zo belangrijk vindt. “De keuze voor een nieuwe baan kan heel ingrijpend zijn, wanneer je op mij vertrouwd dat je goed terecht komt heb ik een bepaalde verantwoordelijkheid. Deze pak ik graag met beide handen vast, maar daarom hecht ik veel waarde aan mijn voorbereiding.” 

De competentietest: Het ultieme hulpmiddel

Klimaatwerkt maakt gebruik van een competentietest. Via de test krijg je als consultant inzicht in het werkgedrag van jouw kandidaat en kom je erachter wat iemands sterke punten zijn en waar ruimte is voor ontwikkeling. Tim kan aan de hand van de competentietest net even dat extra stukje informatie over de kandidaat bemachtigen. “Wanneer ik een goed gevoel heb bij een kandidaat kan ik met deze test net even wat meer onderbouwing bieden naar de klant, het geeft mijn verhaal kracht.”

Succesvolle match: Focus op bedrijfscultuur en motivatie

Bij het proces van werving en selectie komt meer kijken dan het doorschuiven van cv’s. Tim en de andere consultants van Klimaatwerkt gaan op zoek naar talent dat niet alleen past op een vacature, maar ook bij de culturele fit van een organisatie. Als adviseurs gaan ze altijd het persoonlijke gesprek aan om zo iemands karakter en motivatie te begrijpen. Daarnaast zorgen ze dat ze op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen binnen de koel- en klimaattechnische branche. Door hun ervaringen en inzet begrijpen Tim en de andere consultants dat het matchen van een kandidaat met de bedrijfscultuur niet alleen de sleutel is tot een succesvolle plaatsing, maar ook tot een langdurige professionele relatie. En dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen!

Facebook
LinkedIn
Email

MEER BERICHTEN

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields