Consultant

Als Consultant aan de slag binnen de koel- en klimaattechniek? Als Consultant ben je een strategische denker en probleemoplosser. Hier lees je alles wat je moet weten over de branche, de functie, carrière mogelijkheden en vacatures.
Calculator aan het werk, op zijn computer met een rekenmachine

WERKEN in de duurzame techniek?

De koel- en klimaattechniek sector groeit snel door de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. Met innovatieve oplossingen en nieuwe technologieën draagt deze sector bij aan een duurzame toekomst. Ontdek nu de kansen en groeimogelijkheden in deze bloeiende sector en zet de volgende stap in je carrière met Klimaatwerkt. Wij hebben klanten in de volgende takken:

 • Airconditioning
 • Installatietechniek
 • Koudetechniek
 • Luchtbehandeling
 • Warmtepompen

Wat is een Consultant?

Een consultant in de koel- en klimaattechniek is een professional die is gespecialiseerd in het adviseren van klanten op het gebied airconditioning, koeling en/of verwarmingssystemen. Een consultant heeft diepgaande kennis van HVAC-systemen (Heating, Ventilation and Air Conditioning). Ze bieden expertise aan bedrijven en organisaties om hen te helpen bij het ontwerpen, installeren en onderhouden van effectieve en efficiënte koel- en klimaatbeheersingssystemen. 

Over het algemeen is het doel van een Consultant in de koel- en klimaattechniek om klanten te helpen bij het implementeren van efficiënte en duurzame koel- en klimaatbeheersingssystemen die voldoen aan de specifieke behoeften van hun gebouwen en bedrijfsactiviteiten.

Alle Vacatures

WERKZAAMHEDEN ALS consultant

Als consultant in de koel- en Klimaattechniek heb je een divers en vaak gespecialiseerd takenpakket. Jouw belangrijkste taken zijn als volgt:

 • Technisch advies: Als consultant geef je technisch advies geven over de beste koel- en klimaattechnologieën en -systemen die geschikt zijn voor een specifieke locatie of toepassing. Zo help je de klant bij het selecteren van de juiste apparatuur en componenten, zoals koelinstallaties, airconditioningsystemen, warmtepompen, ventilatiesystemen, enz.
 • Projectmanagement: Het helpen bij het coördineren van de installatie van HVAC-systemen. Dit omvat het selecteren van geschikte aannemers, het beoordelen van offertes, het bewaken van de voortgang van het project en het waarborgen van de kwaliteit en naleving van technische normen.
 • Energie-efficiëntie: Een belangrijk aspect van jouw werkzaamheden als consultant in deze sector is het bevorderen van energie-efficiëntie. Zo kan je energie-audits uitvoeren om het energieverbruik van bestaande systemen te beoordelen en aanbevelingen doen om de efficiëntie te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van energiezuinige apparatuur, optimalisatie van systeeminstellingen, of implementatie van regel- en regelsystemen omvatten.
 • Duurzaamheid en milieubescherming: Als consultant in de koel- en klimaattechniek is het van belang dat je advies kan geven over duurzame en milieuvriendelijke praktijken. Zo help je bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van koel- en klimaatsystemen door gebruik te maken van milieuvriendelijke koelmiddelen, het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, en het implementeren van systemen voor warmteterugwinning.
 • Opleiding en training: Je kan ook worden gevraagd voor het verzorgen van trainingen voor het personeel van een bedrijf of organisatie over het gebruik, de bediening en het onderhoud van koel- en klimaatsystemen. Ze kunnen richtlijnen en procedures opstellen om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt beheerd en onderhouden. ecologische voetafdruk van koel- en klimaatsystemen door gebruik te maken van milieuvriendelijke koelmiddelen, het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, en het implementeren van systemen voor warmteterugwinning.

COMPETENTIES consultant

Een consultant in de koel- en klimaattechniek beschikt over het algemeen over de volgende competenties:

 • Technische kennis van HVAC-systemen, warmteoverdracht en regeltechniek;
 • Probleemoplossend vermogen en analytische vaardigheden;
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk;
 • Projectmanagementvaardigheden voor het plannen, organiseren en coördineren van projecten;
 • Klantgerichtheid en het vermogen om aan de behoeften van klanten te voldoen;
 • Op de hoogte van de nieuwste trend en ontwikkelingen in de markt.

SALARIS consultant

Het salaris van een consultant in de koel- en klimaatwerkt kan variëren van ongeveer € 40.000 tot € 80.000 per jaar voor professionals met enkele jaren ervaring. Voor consultants met uitgebreide ervaring, senior consultants of consultants met leidinggevende verantwoordelijkheden, kunnen de salarissen hoger liggen en mogelijk variëren van ongeveer € 70.000 tot € 120.000 per jaar of meer. Het salaris van een consultant wordt gebaseerd op gespecialiseerde technische kennis en expertise die voor deze functie vereist zijn. 

Doorgroeimogelijkheden als consultant

Als consultant in de koel- en klimaattechniek zijn er verschillende mogelijkheden voor professionele groei en loopbaanontwikkeling. Wanneer je wilt doorgroeien als consultant is het belangrijk om jezelf en jouw vaardigheden te blijven ontwikkelen. Daarnaast zijn doorgroeimogelijkheden afhankelijk van persoonlijke ambities, individuele prestaties en kansen binnen de organisatie. Enkele potentiële doorgroeimogelijkheden zijn:

 1. Senior Consultant: Na het opdoen van ervaring als consultant, kan je doorgroeien naar een senior consultantpositie. In deze rol wordt er van je verwacht dat je meer complexe projecten aanstuurt, hoger niveau advies verstrekt en mogelijk leiding geeft aan een team van consultants.
 2. Projectmanager: als consultant kan je doorgroeien naar de rol van projectmanager, waarbij je  verantwoordelijk wordt voor het succesvol beheren en uitvoeren van projecten op het gebied van koel- en klimaattechniek. Dit omvat het leiden van teams, het coördineren van planning en middelen, en het waarborgen van een succesvolle oplevering van projecten.
 3. Specialisatie: Naarmate je meer ervaring opdoet, kan het interessant zijn om jezelf te specialiseren in een specifiek aspect van de koel- en klimaattechniek. Dit kan bijvoorbeeld energie-efficiëntie, nieuwbouwprojecten,  duurzame oplossingen of regeltechniek zijn. Door je te specialiseren, kun je jezelf positioneren als expert op dat gebied en waardevolle expertise bieden aan klanten.
 4. Managementposities: Als je als consultants interesse hebt in leiderschapsrollen, kunnen er mogelijkheden zijn om door te groeien naar managementposities binnen een organisatie. Deze functies omvatten vaak het leiden van een team, het ontwikkelen van bedrijfsstrategieën en het beheren van klantrelaties op een hoger niveau.

Stuur een berichtje

Staat jouw favoriete vacature er niet bij? Neem dan contact op met een van onze consultants.

"*" indicates required fields